Her seviyede uymanız gereken kurallar şunlardır:
- Birinci Seviye (G1 Sınıfı)
- G1 bilgi testi – kontrol listesi
- G1 çıkış testi – kontrol listesi
- İkinci Seviye (G2 Sınıfı)
- Yol testleri
- G2 çıkış testi – kontrol listesi
Birinci Seviye (G1 Sınıfı)
Birinci Seviye 12 ay sürer. Ulaştırma Bakanlığı, tüm yeni sürücüleri, uygun sürüş becerileri ve bilgilerini öğrenmelerine yardımcı olmak amacıyla onaylı bir sürücü eğitimi kursu almaya teşvik etmektedir. Mümkün olduğu kadar fazla sürüş deneyimi elde edebilmek için Birinci Seviye sürücü olduğunuzda eğitiminize başlamalısınız. Onaylanmış bir kursu geçerseniz Birinci Seviyeyi sekiz ayda tamamlayabilirsiniz. Birinci Seviyedeyken aşağıdaki kurallar geçerlidir:
- Alkol kullanıyorsanız araç kullanmamalısınız. Kandaki alkol seviyeniz sıfır olmalı.
- Tek başına araba kullanmamalısın; Refakatçi sürücünün ön yolcu koltuğuna oturması gerekir. Araba sürerken ön koltukta yanınızda olabilecek tek kişi bu kişidir. Size eşlik eden sürücünün geçerli bir G Sınıfı (veya daha yüksek) ehliyete sahip olması, en az dört yıllık araç kullanma deneyimine sahip olması ve size eşlik ederken kanındaki alkol seviyesinin %0,05’in altında olması gerekir. G2 lisansı geçerli olduğu (askıya alınmadığı) sürece, G2 Sınıfı seviyesinde geçirilen süre, eşlik eden sürücünün dört yıllık deneyimine dahil edilir. Beraberindeki sürücü belgesinin ceza puanı olabilir ancak askıya alınamaz.
- Araçtaki her kişinin çalışır durumda bir emniyet kemeri olması gerekir.
- Hız sınırının 80 km/saatin üzerinde olduğu 400 serisi otoyollarda araç kullanmamalısınız . Ayrıca, Büyük Toronto Bölgesi’ndeki Queen Elizabeth Way, Don Valley Parkway ve Gardiner Expressway, Windsor’daki EC Row Expressway ve Kitchener-Waterloo’daki Conestoga Parkway gibi belirli yüksek hızlı yollarda araç kullanmamalısınız. Ancak size eşlik eden sürücünüz sürüş eğitmeni ise her türlü yolda araç kullanabilirsiniz.
- Gece yarısı ile sabah 5 arasında araç kullanmamalısınız
İkinci Seviyeye geçmek için sürüş becerilerinizi ölçen bir yol testini geçmelisiniz. Şu anda size G2 Sınıfı lisans verilecektir.
G1 bilgi testi – kontrol listesi
G1 bilgi testine girmeden önce Resmi MTO Sürücü El Kitabı’nı okuduğunuzdan emin olun .
Aşağıdaki öğeleri teste getirin:
- İki adet kimlik
- Sınav ücretleri için para – nakit, banka kartı veya kredi kartı
- Gözlük veya kontakt lensler (araç kullanırken bunları takmanız gerekiyorsa)
G1 çıkış testi – kontrol listesi
G1 çıkış testine girmeden önce Resmi MTO Sürücü El Kitabı’nı okuduğunuzdan emin olun .
Aşağıdaki öğeleri teste getirin:
- Araç çalışır durumda
- Test ücretleri için para (varsa)
- Gözlük veya kontakt lensler (araç kullanırken bunları takmanız gerekiyorsa)
- Yol Testi randevusundan en az 30 dakika önce gelin
İkinci Seviye (Sınıf G2):
İkinci Seviye en az 12 ay sürer. Bu seviyede sürüş deneyiminiz nedeniyle daha fazla ayrıcalığa sahip olursunuz.
İkinci Seviyede:
- Alkol kullanıyorsanız araç kullanmamalısınız. Kandaki alkol seviyeniz sıfır olmalı.
- Araçtaki her kişinin çalışır durumda bir emniyet kemeri olması gerekir.
Ayrıca 19 yaş ve altı G2 sürücüleri için gece yarısı ile sabah 05.00 saatleri arasında aşağıdaki kısıtlamalar geçerlidir.
- G2 ehliyetinizi aldıktan sonraki ilk altı ay içerisinde 19 yaş ve altı yalnızca bir yolcu taşımanıza izin verilmektedir.
- G2 ehliyetinizle altı ay geçirdikten sonra ve tam G ehliyetinizi alana veya 20 yaşınızı doldurana kadar, 19 yaş ve altı en fazla üç yolcu taşımanıza izin verilir.
Muafiyetler: 19 yaş ve altındaki G2 sürücülerine yönelik yolcu kısıtlamaları, ön yolcu koltuğunda tam lisanslı bir sürücünün size eşlik etmesi veya yolcuların birinci dereceden ailenizin üyeleri (vasi veya akrabanız) olması durumunda geçerli değildir. kan, evlilik, nikahsız ilişki veya evlat edinme).
İkinci Seviyede 12 ay geçirdikten sonra, tam lisans ayrıcalıklarına hak kazanmak için bir yol sınavına girebilirsiniz. G Sınıfı ehliyet almak için bu testi geçmeniz gerekir.
Not: Ehliyet sınıfına bakılmaksızın 21 yaş ve altındaki tüm genç sürücülerin kanındaki alkol seviyesinin sıfır olması artık yasadır.
Not: Sınırlı hızlı motosiklet ve moped sürücüleri için sınırlı M Sınıfı lisans, lisans sahiplerinin yalnızca sınırlı hızlı motosiklet ve moped kullanmasına izin verir. M sınıfı ehliyet (M1, M2(L), M2, M(L) veya M dahil) dışındaki herhangi bir sürücü ehliyetiyle sınırlı hızlı motosiklet veya moped kullanmanıza izin verilmez. Moped kullanmak için sınırlı M Sınıfı ehliyetin nasıl alınacağı ve kademeli ehliyet gereklilikleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen Resmi MTO Motosiklet El Kitabı’nı okuyun .
Yol testleri
Yol testleri, araçta ve trafikte sürüş becerilerinizi kontrol eder. Yol kurallarına ve güvenli sürüş uygulamalarına uyma yeteneğiniz test edilecektir.
Güvenli bir şekilde araç sürmeye yeterli ve yol sınavına girecek kadar kendinizden emin hissettiğinizde, herhangi bir DriveTest Merkezinden internet, telefon veya şahsen randevu alın. DriveTest Merkezi ile şu adresten iletişime geçebilirsiniz: 647-776-0331veya1-888-570-6110 veya DriveTest.ca adresine çevrimiçi gidin .
Yol testinize uygun aracı getirmelisiniz. Araç uygun, çalışır durumda, kaplamalı ve sigortalı olmalıdır.
Eğer Birinci Seviye sürücü iseniz, size eşlik eden bir sürücünün de sizinle birlikte test merkezine gelmesi gerekmektedir. Eğer İkinci Seviye bir sürücüyseniz, yol testinde başarısız olmanız ve araç kullanma yeterliliğinizin olmaması durumunda, eve alternatif bir ulaşım aracıyla gitmeye hazır olun.
Yol testi sırasında sürücü muayenesi dışında hiçbir evcil hayvanın veya yolcunun araca girmesine izin verilmez. Sınav sırasında sürücü eğitmenleri, arkadaşlar, akrabalar ve tercümanlar size eşlik etmeyebilir.
Tüm yol testlerinin belirli bir zaman çerçevesi vardır. Sınava başlamadan önce sınav görevlisi, testi tamamlamanız gereken süre konusunda sizi bilgilendirecektir. Yol testi sırasında sizden yasa dışı hiçbir şey yapmanız istenmeyecektir. Sınavı yapan kişi testi açıklayacaktır ve siz de onun talimatlarına uymalısınız. Sınav görevlisinin sınav sırasında size koçluk yapmasına izin verilmez; dolayısıyla herhangi bir sorunuz varsa başlamadan önce onlara sorun.
Otomatik paralel park sistemleri, şerit izleme, hız sabitleyici ve arka kameralar gibi elektronik sürüş yardımcıları yol testi sırasında kullanılamaz. Bir yol testinde, sürüş yardımlarına (örneğin omuz kontrolleri, ayna kontrolleri vb.) ihtiyaç duymadan motorlu bir aracı kullanma konusunda uygun becerileri göstermeniz gerekmektedir.
Her testin sonunda sınav görevlisi size becerilerinizin tam bir raporunu verecek ve yaptığınız hataları açıklayacaktır. Testte başarısız olursanız, rapor size nerede gelişmeniz gerektiğini gösterecektir. Daha fazla pratik yaptıktan sonra sınava tekrar girmek için randevu alabilirsiniz. Testler arasında en az 10 gün beklenmelidir.
G2 çıkış testi – kontrol listesi
G2 çıkış sınavına girmeden önce otoyol sürüş deneyimine (en az 80 km /saat hız limiti olan otoyollarda sürüş deneyimine) sahip olmanız gerekir . Yol sınavına girmeden önce, sahip olduğunuz otoyol sürüş deneyimini açıklayan bir Otoyol Sürüş Deneyimi Beyanı formunu doldurmalısınız. Aşağıdaki öğeleri teste getirin:
- Araç çalışır durumda
- Test ücretleri için para (varsa)
- Gözlük veya kontakt lensler (araç kullanırken bunları takmanız gerekiyorsa)
- Yol Testi randevusundan en az 30 dakika önce gelin